Instrucțiuni de montaj și întreținere

Montaj pavaje si pavele

Pentru montarea pavajului este necesara stabilirea exacta a configuratiei terenului ce urmeaza sa fie amenajat, figurandu-se pe o schita zonele ce trebuie pavate.

Apoi, in functie de tipul amplasamentului (gradina, alee, trotuar, carosabil, platforma de depozitare, hala industriala) si de modelele ce urmeaza sa fie realizate, se stabilesc tipul, grosimea, culorile si necesarul de elemente de pavaj, borduri si jgeaburi.

Se delimiteaza suprafata de pavat cu tarusi de lemn si sfoara

Decopertarea si pregatirea solului.

Se inlatura de pe zona ce urmeaza a fi pavata un strat de pamant de la suprafata de grosime 100 ÷ 350 mm.
Daca suprafata e plata, pentru drenare, se va crea o usoara panta in timpul excavarii. Adancimea de excavare se calculeaza astfel: grosimea pavajului + 40mm patul de pavaj + 100 ÷ 150mm stratul de baza.
Se vor inlatura toate radacinile si buruienile. Golurile se umplu cu pietris si se compacteaza.
Se va compacta toata suprafata decopertata in cazul cand stratul de baza nu este din beton. Pentru imbunatatirea capacitatii portante a solului si prevenirea patrunderii stratului de pietris in sol se pot utiliza folii intre sol si stratul de baza.

Stratul de baza

Pe suprafata decopertata se aseaza stratul de baza (pietris sau beton) cu grosimea de 100÷350mm. Alegerea stratului de baza difera de la o lucrare la lucrare in functie de specificatia proiectantului, de utilizarea preconizata a suprafetei pavate.
Stratul de baza flexibil din pietris se recomanda pentru elemente de pavaj montate in general pe portiuni nesolicitate in mod constant si continuu la sarcini foarte mari. Pietrisul se distribuie pe terasament in mod egal si se niveleaza.
Suprafata pavata trebuie sa aiba o panta pentru scurgere de 1% in plan transversal si 0.01% in plan longitudinal. Aceasta panta se realizeaza cu ajutorul a doua tevi care se introduc in stratul de pietris, masurandu-se exact diferenta de nivel sau prin pontare cu stalpi din ballast. Tevile sunt suport pentru rigla de nivelare. Se compacteaza pietrisul, in straturi succesive cu grosime de pana la 10 cm, folosind un vibrator cu placa (130-500 kg in serviciu) in functie de grosimea stratului ce trebuie compactat.
Stratul de baza rigid din beton se recomanda pentru toate elementele de pavaj supuse la trafic, pentru dale cu dimensiuni mari si pentru elemente de pavaj cu muchii (fara sanfren).

Montaj pavele

Peste pietrisul compactat sau peste stratul de beton se aseaza un strat de nisip (sort 0÷4 mm) cu grosimea intre 10-50 mm numit pat de pavaj. Se compacteaza nisipul si se adduce la cota cu ajutorul unui dreptar. Stratul de nisip trebuie sa fie perfect neted, fara urme. Nu trebuie pasit pe suprafata de nisip gata pregatita. Pentru calculul definitiv al inaltimii pavajului este bine sa se stie ca, in final, prin vibrarea pavajului montat pe nisip, inaltimea va scadea cu 2-5 mm.

Montarea elementelor de pavaj

Montarea elementelor de pavaj pe stratul de nisip se face prin simpla asezare a acestora in configuratia dorita. Intre elementele de pavaj ramane un rost de1-2 mm. Aducerea la nivel se face cu ajutorul unui ciocan de cauciuc, cu batai usoare.

Umplerea rosturilor

Dupa terminarea asezarii elementelor de pavaj pe stratul de nisip, rosturile se vor umple cu nisip, dupa care se va matura bine suprafata pavata. Daca mai este necesar, se vor reumple rosturile si se va matura din nou suprafata.
Pentru pavajul ECO se vor umple golurile cu pamant fertil, sau pietris ornamental.

Montarea bordurilor

Bordurile se monteaza pe sapa umeda. Sapa se aseaza pe un suport de baza format din pietrs compactat cu o grosime intre 100-250 mm. Grosimea stratului de sapa trebuie sa fie intre 50-150 mm functie de tipul si dimensiunea bordurilor.
Bordurile carosabile si pentru trotuare se monteaza cu rosturi de dilatare de aproximativ 6 – 8 mm. Bordurile pentru gradina pot fi montate si fara rosturi.
Rosturile se chituiesc cu mortar.

Montaj rigole

Rigolele se monteaza ca si bordurile.

Intretinere

 1. Pavajul se va proteja de substantele chimice (clor, acizi, sare).
 2. Nu se vor folosi unelte sau utilaje cu lame metalice pentru dezapezire.
 3. Se va respecta gabaritul recomandat de catre producator.

Informatii utile

Pavajele produse de catre SC SPARK PAVAJE SRL sunt vibropresate, declaratiile de conformitate garantand marca betonului, garantie confirmata de incercarile de laborator.
Va facem cunoscute cateva dintre avantajele ce le puteti avea folosind pavajele:

 1. aspect estetic deosebit;
 2. rezistenta la uzura foarte buna datorita materialului dens, omogen, obtinut prin vibropresare;
 3. refacerea rapida a suprafetelor pavate dupa interventii la retelele subterane;
 4. recuperarea integrala la desfiintarea pavajului.

Greutati admise pentru circulatie pe pavaje

 1. 5 tone pentru pavajul de 4 cm grosime
 2. 12 tone pentru pavajul  6cm grosime
 3. 20 tone pentru pavajul de 8 cm grosime
 4. 40 tone pentru pavajul de 10 cm grosime